Klein maar fijn: 7 charmante activiteiten in verborgen parels

Geen zin in platgetreden paden? Ga tijdens Erfgoeddag mee op ontdekking langs verborgen parels in de stad. Laat je charmeren door deze locaties en activiteiten.

Een prehistorische thuis

Eeuwen geleden was Antwerpen een thuis voor vele zeezoogdieren, zoals walvissen en dolfijnen. In Natuurhistorisch Museum Boekenberg duik je terug in die geschiedenis. Ontdek de collectie van dit onverwacht museum. In de onderaardse zalen van het grottencomplex bekijk je een tentoonstelling met als hoofdthema’s: paleontologie, mineralogie, archeologie en prehistorie.

Jarig filosofiehuis

In 1924 nam filosofiehuis ‘Het Zoekend Hert’ haar intrek in de sfeervolle kamers van het modernistische art-decopand in Berchem. Vier dit 100-jarige jubileum met rondleidingen, voordrachten, muziek, videofilms en intieme gesprekken met auteurs van deze filosofische mini-kosmos.

Thuis op het water

Hoe ervaar je je thuis wanneer je voortdurend honderden kilometers aflegt op het water? Ontdek het nomadische leven van binnenschippers in het Rijn- en binnenvaartmuseum.

Gedwongen verhuis

In het pittoreske Poldermuseum leer je meer over een aantal polderdorpen die werden onteigend voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. De dorpen Wilmarsdonk, Oorderen, Oosterweel en Lillo verdwenen in 1963 van de kaart. Dankzij foto's, beelden, brieven en documenten komen de verdwenen dorpen terug tot leven. Oorspronkelijke bewoners getuigen op schermen over hun gedwongen verhuis. 

Intieme werkmanshuisjes

Vlak naast de drukke Turnhoutsebaan in Deurne neemt het Volxmuseum je mee langs eeuwenoude pitoreske arbeidershuisjes. Je ontdekt er hoe mensen vroeger woonden en leefden. Maar je komt ook meer te weten over de mensen vandaag.

De bouwstenen van je thuis

Van klei tot dakpan, van natuursteen tot vloertegels, van bauxiet tot raamkozijn. Wist je dat een huis vol mineralen en gesteenten zit? Bestudeer ze stap voor stap bij Academie Mineralogie.

Streekproduct in je nieuwe thuis

Ontdek het verhaal van de ingeweken Joodse Amsterdammer Jos Hakker. In 1934 bedacht hij in zijn nieuwe thuis Antwerpen de crème de la crème van de Antwerpse zoetigheden: de ‘Antwerpse Handjes’.

Zin in nog meer erfgoed? Check dan zeker de Erfgoed app en/of Erfgoedkaart van FARO!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Musea en Erfgoed Nieuwsbrief Erfgoedlab Nieuwsbrief Educatief aanbod stedelijke huizen voor onderwijs