Smakelijk! 4 keer lekker erfgoed

Ben je altijd te vinden voor een lekkernij? Of ben je gefascineerd door eten, eetculturen en -gewoontes, vroeger en nu? Ontdek het culinair erfgoed van de stad tijdens deze activiteiten:

Het Antwerps handje: een koekje met een rijke geschiedenis

Het Antwerps Handje is misschien wel hét streekproduct bij uitstek. Bakker Jos Hakker bedacht de specialiteit in 1934. Hij was een ingeweken Joodse Amsterdammer. In 1942 werd hij opgepakt om gedeporteerd te worden naar Auschwitz-Birkenau. Hakker wist gelukkig te ontsnappen, sloot zich aan bij het verzet en overleefde de oorlog. Samen met zijn zoon maakte hij van de Antwerpse Handjes een wereldberoemd succes. Ontdek het leven van Jos Hakker in foto's, kranten, affiches,... en leer meer over de handgemaakte koekjes die thuis in zijn atelier tot stand kwamen.

Aan tafel bij DIVA

Benieuwd hoe de tafel van edellieden en rijke burgers werd gedekt in Europa vanaf de 16de eeuw? Tijdens de rondleiding 'Aan tafel!' ontdek je hoe smaken en esthetiek veranderden doorheen de tijd. Wat werd opgediend en hoe at men toen? Sinds wanneer drinken we koffie en thee? Wat waren de eetgewoontes? Laat je meenemen op culinaire reis naar het verleden.

Hoe kijken andere culturen naar deze Europese eetgewoontes? En waar zitten de verschillen? Fatima Marzouki vertelt erover en leert je de Midden-Oosterse keuken kennen. Ze geeft een kookdemonstratie en leert je meer over de gebruikte kruiden. Geniet van lekkere hapjes en maak ze nadien zelf thuis!

Ga mee op reis tijdens een theeceremonie

In het MAS ontdek je tijdens een korte theeceremonie een wereld van smaken. Laat je meenemen op een uitzonderlijke reis door Suriname, Marokko, de Peruaanse jungle en de Andes. Terwijl je geniet van de aroma's en smaken, krijg je een voorproefje van de rijke theeculturen uit deze prachtige landen. Na de ceremonie luister je naar boeiende verhalen en persoonlijke getuigenissen over 'thuis'. Anekdotes, herinneringen en reflecties weerspiegelen een rijke culturele achtergrond.

Iemand een tasje soep?

In de Sint Amanduskerk geniet je tijdens Erfgoeddag van een heerlijke tas soep én een goed verhaal. Wat betekent soep voor jou? Alle verhalen worden verzameld en en bewaard als erfgoed voor de wijk.

Zin in nog meer erfgoed? Check dan zeker de Erfgoed app en/of Erfgoedkaart van FARO! 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Musea en Erfgoed Nieuwsbrief Erfgoedlab Nieuwsbrief Educatief aanbod stedelijke huizen voor onderwijs