Thuis in gedichten: 6 poëtische activiteiten

Erfgoed vertaalt zich niet altijd in gebouwen of voorwerpen, maar ook in prachtige verhalen en gedichten. Ontdek het literaire erfgoed van de stad tijdens verschillende activiteiten. Luister, geniet en laat je meeslepen in de wondere wereld van poëzie.

Luister naar het winnende thuisgedicht

Speciaal voor Erfgoeddag lanceerde Creatief Schrijven een poëziewedstrijd. De opdracht was simpel: laat je inspireren door het thema ‘thuis’ en schrijf een thuisgedicht. Op 21 april luister je naar de prachtige inzendingen. De vijf genomineerden van de shortlist dragen hun gedicht voor. Jurylid en bekroond dichteres Sara Eelen draagt ook voor uit eigen werk. Op het einde van deze poëtische namiddag ken je de winnaar van de gedichtenwedstrijd. Laat je meeslepen op een poëtische woordenstroom!

Poëzie in het KMSKA

Hou je van kunst én literatuur? Kom dan samen lezen in het Koninklijk Museum Voor Schone Kunsten. De museumgids brengt een inspirerend gedicht mee om het thema ‘Thuis’ te verkennen bij een schilderij.

Gedichten en verhalen op muziek

In het MAS delen dichters en muzikanten uit heel wat gemeenschappen hun werk over thuis, identiteit en verbondenheid. Laat je betoveren door een magische voorstelling waarin poëzie, muziek en verhalen samenkomen. De voorstelling benadrukt de kracht van muziek en poëzie als een universele taal die emoties en gevoelens overstijgt. Laat je meeslepen door de rijkdom van woorden en klanken. 

Speelse woongedichten in museum Vleeshuis

De speelse woongedichten van Bette Westera doen je thuiskomen in verhaal en gezelligheid. Ze haken ook liefdevol in op woonsituaties die voor kinderen niet altijd evident zijn, zoals dakloosheid of wonen bij gescheiden ouders. Mirjam de Wit vertaalt de sfeer van de gedichten treffend muzikaal. Ze kiest voor een mix van jazz, klassiek en oosterse klanken. Het wordt een heerlijk, interactief concert voor kinderen vanaf 4 jaar. Je zult niet lang stilzitten! 

Kom thuis bij Vlaamse auteurs

In de Erfgoedbibliotheek duik je in het thuisgevoel van decennia geleden. Met foto’s uit de collectie van het Letterenhuis krijg je een kijkje in het dagelijks leven en in de huizen van Vlaamse auteurs. Een unieke inkijk!

Zin in nog meer erfgoed? Check dan zeker de Erfgoed app en/of Erfgoedkaart van FARO! 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Musea en Erfgoed Nieuwsbrief Erfgoedlab Nieuwsbrief Educatief aanbod stedelijke huizen voor onderwijs