Bereikbaarheid

Klaar voor Erfgoeddag? Antwerpen is vlot bereikbaar met de fiets, openbaar vervoer en de auto – ook tijdens de 10 Miles! 

Bekijk hoe je je het snelst in en naar Antwerpen verplaatst via de website van Slim naar Antwerpen.

10 Miles

Tijdens Erfgoeddag vindt ook de Antwerp 10 Miles plaats. Er wordt hinder verwacht, maar laat dat je niet tegenhouden! Denk goed na over hoe je je verplaatst en vertrek op tijd. Lees er alles over op Slim naar Antwerpen. Je kan ook het parcours checken op de kaart die opgemaakt werd voor het sportevenement.

Met de fiets

Erfgoeddag is het ideale evenement om met de fiets te ontdekken. Fietsen is snel, flexibel en milieubewust. 

 

Hou er rekening mee dat fietsen en steps niet zijn toegelaten in de voetgangerstunnel en op het Sint-Annaveer in het kader van de 10 Miles. Er worden tijdelijke bemande fietsenstallingen geplaatst op beide oevers waarin je je stalen ros kan parkeren. Ook de liften aan de voetgangerstunnel worden buiten werking gesteld.

 

Geen eigen fiets bij de hand? Met een Velo, dé stadsfiets van Antwerpen, fiets je gemakkelijk door de stad. Een dagpas kost 5 euro, daarmee kan je een onbeperkt aantal ritten (max. 30 min. per rit) doen.* De fietsstations liggen over de hele stad verspreid. Een volledig overzicht van alle fietsstations in Antwerpen vind je terug op de website van Velo Antwerpen.

* Als je steeds je fiets goed terugzet in de Velo-stations en je fietstijd beperkt tot een halfuur per rit komen er geen extra kosten bij.

Met het openbaar vervoer

Antwerpen is goed bereikbaar met de trein. Vanaf half 5 's ochtends tot middernacht rijden treinen in de stations Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Zuid of Antwerpen-Berchem. Ook bussen en trams rijden regelmatig richting Antwerpen en in de stad zelf.

 

In het kader van de 10 Miles wordt de capaciteit van premetrolijnen 3, 5, 9 en 15 uitgebreid. Volgende haltes worden afgesloten tussen 14u30 en 19u30: Groenplaats (alternatief: Meir), Halewijn richting rechteroever, F. Van Eeden richting linkeroever. Sommige bus- en tramlijnen worden omgeleid omwille van het parcours.

 

Plan je route met het openbaar vervoer via de website van Slim naar Antwerpen.

Met de auto

Kom je liever met de auto naar de stad? Ook dat kan op een slimme manier. Neem bijvoorbeeld een deelauto of carpool met je vrienden. 

 

Hou er rekening mee dat delen van de binnenstad moeilijker of niet bereikbaar zijn met de wagen omwille van de 10 Miles. In het kader van de 10 Miles worden ook enkele tunnels in de stad tijdelijk gesloten: Kennedytunnel richting Nederland (11u-17u30; de Liefkenshoektunnel is dan wel tolvrij), Waaslandtunnel (8u-21u), Bolivartunnel stadinwaarts (10u-17u30) en Jan De Vostunnel richting Antwerpen (10u-17u30).  

 

Sinds 1 augustus 2023 bevindt het historisch centrum zich in een verstrengde parkeerzone waar enkel bewoners met een parkeervergunning en bepaalde vergunninghouders (zorgverstrekkers, ondernemers en autodelers) op straat mogen parkeren.

Parkeer je auto gemakkelijk en goedkoop op een van de park and rides (P+R's) aan de rand van de stad. Daar stap je over op tram, bus of fiets voor een snelle aansluiting naar het stadscentrum. Alle P+R's liggen buiten de lage-emissiezone in Antwerpen. Opgelet: P+R Linkeroever is op zondag 21 april enkel toegankelijk met reservatie. 

 

Meer informatie over bereikbaarheid van Antwerpen met de auto en taxi vind je op de website van Slim naar Antwerpen.

Te voet

Van zodra je in de stad bent, kan je je ook makkelijk te voet verplaatsen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Musea en Erfgoed Nieuwsbrief Erfgoedlab Nieuwsbrief Educatief aanbod stedelijke huizen voor onderwijs