Erfgoed als je tweede thuis: 6 plekjes om je thuis te voelen

Je kan je thuis voelen op de plek waar je woont, maar er zijn misschien nog plekken waar je het gevoel krijgt dat je mag zijn wie je bent. Die plaatsen voelen aan als "een tweede thuis". Denk maar aan een kot, de Antwerpse haven of theaters. Hun betekenis is niet te onderschatten: mensen komen samen, delen ervaringen, bouwen tradities op. Erfgoed ontstaat er en wordt doorgegeven. 

Duik in het Antwerpse kotleven

Studenten maken al decennia lang van hun kot een tweede thuis. Reden genoeg voor de Universiteit Antwerpen om een unieke tentoonstelling in te richten over het kotleven. Aan de hand van foto’s, krantjes en verrassende objecten uit het Universiteitsarchief en de collectie van het Academisch Erfgoed neem je een nostalgische duik in het studentenleven.

Het fort: een thuis voor soldaten

Het fort in Hoboken werd tussen 1860 en 1865 gebouwd met de bedoeling een tweede thuis te vormen voor soldaten. Voor sommigen was het zelfs een betere thuis: in het fort hadden ze meer comfort en minder zwaar werk. De gidsenwerking van Fort 8 organiseert tijdens Erfgoeddag verschillende rondleidingen en lezingen over het leven van de manschappen. 

Maritiem erfgoed in de haven

Ook de Antwerpse haven werd voor velen een tweede thuis doorheen de jaren. In de Phoebus Foundation vertelt een vrijwilliger je er graag alles over! Meer dan 1200 objecten en talloze verhalen komen er samen in een tentoonstelling over het unieke maritieme erfgoed van de stad. 

Ontdek de geschiedenis van het Roze Huis

Soms is een tweede thuis ook een plek waar je je verbonden voelt met een gemeenschap. Het Roze Huis is al 29 jaar het kloppend hart voor de regenbooggemeenschap in Antwerpen. In een unieke fototentoonstelling leer je meer over de geschiedenis van het huis. Vrijwilligers brengen er ook hun persoonlijke verhaal, van opgroeien in jaren 1970 als gay man tot opgroeien met een cultureel diverse achtergrond als queer persoon.

Thuis in theater en film

Ook je favoriete vrijetijdsbestemming kan aanvoelen als thuiskomen. Ben je fan van theater en benieuwd naar het gebouw waar stadstheater Toneelhuis thuis is? Kijk met een gids achter de schermen van de prachtige Bourlaschouwburg. Ben je meer voor een goede film? Misschien waan je je dan wel thuis in een comfortabele zitje van stadsbioscoop Cartoon's. Relax, schuif onderuit en geniet er van heerlijke historische video-opnames van Antwerpen rechtstreeks uit het Felixarchief.

Zin in nog meer erfgoed? Check dan zeker de Erfgoed app en/of Erfgoedkaart van FARO!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Musea en Erfgoed Nieuwsbrief Erfgoedlab Nieuwsbrief Educatief aanbod stedelijke huizen voor onderwijs