Erfgoed vandaag: 6 hedendaagse invalshoeken

Denk jij bij erfgoed aan historische manuscripten of eeuwenoude ambachten? Dat kan, maar erfgoed is nog zoveel meer! Ook in hedendaagse artistieke praktijken vindt erfgoed vandaag de dag zijn weg. Benieuwd? 

Triiiing! Ergens beter dan thuis?

Bel bij culturele hotspot De Studio aan bij huisnummer 4b. Door de parlofoon luister je naar Antwerps kunstenaar Boris Vandeneynden. Hij leest er zijn publicatie "THUIS" integraal voor. De bijna 500 pagina's tellende roman bestaat uit korte samenvattingen van alle afleveringen van de populaire televisiesoap. En die soap kan je ondertussen ook wel cultureel erfgoed noemen, niet? Luister in chronologische volgorde naar de afleveringen. Blijf zo lang of zo kort aan de bel hangen als je wil.

Zoektocht naar een thuis: vroeger en nu

In Museum Plantin-Moretus tonen de kunstenaars van Stadscanvas je nog meer artistiek werk. Stadscanvas is een netwerk van 125 kunstenaars die nieuw zijn in Antwerpen en de stad willen verkennen. Ze hebben diverse nationaliteiten, leeftijden, artistieke interesses en verhalen. Ze delen hun ervaringen met het thema "thuis" via live performances. Het museum is hier de geknipte plek voor: het was ooit het woonhuis van drukker-uitgever Christoffel Plantijn, die zelf met zijn jonge gezin van Parijs naar Antwerpen verhuisde. Heden en verleden komen hier mooi samen.

Wat is een thuis voor jongeren?

In het KMSKA maakten drie jongeren van hun jongerenwerking De Trappen een theatervoorstelling rond het thema "Thuis". Is thuis een plek, een gevoel, het land waar je roots liggen of zijn het de mensen om je heen? Wat neem je van generatie op generatie over, bewust of onbewust? 

Kunst in huis(houden)

Meer hedendaagse reflectie op wat een huis tot "thuis" maakt vind je in het M HKA. Daar loopt nu een grootschalige tentoonstelling van Amerikaans kunstenaar Jim Shaw. Shaw gebruikt in veel van zijn werken huishoudapparaten. Waar ramen en deuren, warme dekens of stofzuigers de vorm van een kunstwerk aannemen, neemt gids Hendrik jou mee langs de verschillende kamers van het M HKA.

Schrijven over thuis

Zin om zelf creatief aan de slag te gaan? Dan ben je bij Creatief Schrijven aan het juiste adres! Onder begeleiding van schrijfdocent Igor Daems probeer je woorden te geven aan het "thuisgevoel".  Duik in enkele voorbeelden uit de literatuur en doe fijne schrijfoefeningen om te verkennen wat "thuis" voor jou betekent of oproept. Misschien is deze workshop wel het begin van een gedicht, een kort verhaal, of zelfs een boek! Je hebt geen voorkennis nodig, iedereen is welkom. 

Thuis zijn?

Hoe vormen we onze planeet als een thuis? In het Fotomuseum duik je mee in een boeiend gesprek! Een gids leidt je door de expo RE/SISTERS. Sta oog in oog met de stem van meer dan 40 vrouwelijke artiesten en gemeenschappen. Aan de hand van foto’s, video’s en installaties zoek je antwoord op vragen als: voor wie is de planeet wel een thuis en voor wie niet? Welke grenzen scheiden de wereld op in leefbaar en onleefbaar? Wat betekent 'thuis' als je leeft in onderdrukking? 

Zin in nog meer erfgoed? Check dan zeker de Erfgoed app en/of Erfgoedkaart van FARO! 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Musea en Erfgoed Nieuwsbrief Erfgoedlab Nieuwsbrief Educatief aanbod stedelijke huizen voor onderwijs