Laat je leiden: 5 activiteiten in de Antwerpse straten

Ontdek het erfgoed van de stad met een rondleiding door de Antwerpse straten. Wandel door prachtige parken, bewonder historische gebouwen en hun architectuur, en kom meer te weten over de rijke geschiedenis. Dit zijn 5 activiteiten die je zeker moet overwegen.

Ontdek de geschiedenis achter de Antwerpse gevels

Ben je benieuwd welke verhalen zich schuilhouden achter de oude, Antwerpse gevels? Gids Natacha Van de Peer van Slow Architecture neemt je mee door de Antwerpse straten. Aan de hand van gevelplaten ontrafel je de verborgen verhalen van bewoners en bezoekers in de stad. Wie heeft hier ooit gewoond en gewerkt? Wie is de architect van het gebouw? En wanneer werd het gebouwd? Het belooft een boeiende wandeling te worden!

Beleef het erfgoed van Deurne

In Deurne kan je heel wat actieve rondleidingen volgen op Erfgoeddag. Laat je bijvoorbeeld rondleiden per fiets door Deurne-Noord. Fiets door prachtige parken, opmerkelijke sociale architectuur en langs de Keltische boomcirkel. In Deurne-Zuid ontdek je al fietsend het modernisme, de wadi’s, kastelen, een verborgen Pinetum, archeologische vondsten en nog veel meer.

Wandelliefhebbers kunnen kiezen uit boeiende wandelingen. Dat kan met een gids of op eigen houtje. Duik in de rijke geschiedenis van het Boekenbergpark, maak kennis met de diverse kasteeleigenaars en bewonder de charmante architectuur van de Unitaswijk. Of ga op ontdekkingstocht door Deurne Dorp met zijn rijke arbeidersgeschiedenis en wandel door de gezellige straatjes rond het Cogelsplein.

Het koloniale verleden van Borgerhout

Wist je dat verschillende plekken in Borgerhout verwijzen naar het koloniale verleden? Een gedenksteen op de gevel van het districtshuis, straat- en pleinnamen... Samen met een gids van Expeditie De Stad ga je langs deze historische plekken en kom je meer te weten over de verwijzingen naar het koloniale verleden van Borgerhout. 

Het Schipperskwartier, een thuis voor de Grieken?

Wist je dat het Schipperskwartier ooit de thuishaven was van veel Griekse zeemannen? Veel Griekse zeemannen verbleven kort of lang in de havenstad. Sommigen maakten zelfs van Antwerpen hun thuis. In die tijd ontstonden er heel wat Griekse zaken die de zeemannen 'entertainden' voor de periode dat ze aan wal verbleven. Het project 'IN ΣKIPPERΣTREET' haalt al deze verhalen en vergeten geschiedenissen van onder het stof. Met deze rondleiding ontdek je de wijk waar het allemaal begon.

Bewonder de architecturale schoonheid van de koninklijke wijken

Ben je fan van architectuur? Dan zal je de architecturale wandeling van Immodôme zeker de moeite vinden! Ontdek de residentiële wijk met koninklijke allures, waarvan een aantal straatnamen verwijzen naar het koningshuis. In de wijk vind je huizen in verschillende stijlen: nieuwe zakelijkheid, art deco of cottagestijl. Befaamde architecten zoals Francois Vermeulen, Guillaume Peeters, Leon Stynen of Florent Vaes hebben er hun stempel neergezet. In de voormiddag wandel je, onder begeleiding van erkend stadsgids Alex Elaut, door de Floralienwijk. In de namiddag is de Pulhofwijkaan de beurt.

Zin in nog meer erfgoed? Check dan zeker de Erfgoed app en/of Erfgoedkaart van FARO!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Musea en Erfgoed Nieuwsbrief Erfgoedlab Nieuwsbrief Educatief aanbod stedelijke huizen voor onderwijs